Werkzaamheden

De vrijwilligers in het ziekenhuis werken op verschillende plekken in het ziekenhuis, zoals:

 • Intern patiëntenvervoer: Je vervoert patiënten van de verpleegafdelingen naar de onderzoek- en behandelafdelingen.
 • Gastvrouw/gastheer afdeling B1 en EOA: Als gastvrouw of gastheer ben je het visitekaartje van de afdeling. Je ontvangt patiënten en bezoekers en stelt ze op hun gemak door o.a. een praatje te maken. Vervolgens begeleid je de patiënt en/of bezoeker naar de juiste plek. Wanneer het nodig is, ondersteun je de patiënten bij het digitaal invullen van vragenlijsten op de préklinische screening. Jouw aanwezigheid, betrokkenheid en gerichte aandacht levert een belangrijke bijdrage aan het welbevinden van de patiënt. Bekijk hier enkele werkzaamheden van onze gastvrouwen en gastheren.
 • Spoedeisende hulp: Op de spoedeisende hulp (SEH) zijn mensen al snel meer gespannen dan normaal. Als vrijwilliger kun je hier een belangrijke rol vervullen. Door het serveren van koffie/thee of het verzorgen van een maaltijd voor de patiënt (na overleg met de verpleging) kun je het wachten al iets aangenamer maken. Daarnaast kun je hand- en spandiensten verrichten op de afdeling.
 • Maag-Darm-Lever Centrum: Als vrijwilliger is het jouw taak dat patiënten zich op het MDL-centrum welkom voelen. Dit doe je door het serveren van koffie/thee aan patiënten en familieleden (na overleg met de verpleging). Maar ook het vervoeren van patiënten naar de behandelkamer, het verzorgen van de maaltijd voor patiënten en het verrichten van hand- en spandiensten op de afdeling is een rol van de vrijwilliger op het MDL-centrum.
 • Dagbehandeling Geriatrie: Op de dagbehandeling verblijven onze oudere patiënten. De vrijwilliger op deze afdeling ondersteunt de activiteitenbegeleidster in de ochtend bij het opzetten en uitvoeren van diverse activiteiten voor en met (kwetsbare) ouderen.
 • Gastvrouw/gastheer koffieservice poliklinieken: In de wachtkamers van de poliklinieken worden patiënten ontvangen in een gastvrije omgeving. De vrijwilliger biedt de polikliniek bezoekers graag een kopje koffie of thee aan. Ook begeleid je moeder en kind bij ontslag uit het Moeder & Kind Centrum en breng je onze oudere patiënten naar de huiskamer.
 • Gastvrouw/gastheer entreehal: Als vrijwilliger zorg je ervoor dat patiënten en gasten zich welkom voelen in ons ziekenhuis. Je bent behulpzaam bij de aanmeldzuilen, wijst de weg en/of begeleidt de patiënt naar de plaats van bestemming.
 • Chauffeur: Als chauffeur van onze vervoersservice haal je patiënten die hiervoor in aanmerking komen thuis met een busje op. Na het onderzoek in het ziekenhuis breng je ze weer naar huis. Vind je het leuk om met mensen om te gaan en rijd je graag auto? Dan is dit echt iets voor u.
 • Pendelservice: Bezoekers en patiënten die minder goed ter been zijn, worden met een golfkar van de parkeerplaats naar de hoofdingang gebracht en vice versa. Als chauffeur rijd je rond op het parkeerterrein en neem je mensen mee die hier behoefte aan hebben. Deze pendelservice wordt door onze bezoekers erg gewaardeerd.
 • Inzet bij kwetsbare ouderen: Als vrijwilliger heb je extra aandacht voor onze kwetsbare oudere patiënten die op de interne en neurologische verpleegafdeling liggen. Daarbij kun je denken aan het lezen van de krant, tv kijken, een puzzel maken of een spelletje kaarten. Maar ook samen een ommetje maken, het stiltecentrum bezoeken of gewoon een kopje koffie drinken in het restaurant hoort erbij.
 • Neurologie: Je begeleidt TIA-patiënten naar de diverse onderzoeken in het ziekenhuis.
<p>Jessie is vrijwilliger in Laurentius</p>

Jessie is vrijwilliger in Laurentius

“Als gastvrouw op de afdeling B1 en EOA (Electieve Opname Afdeling) zorg ik ervoor dat patiënten die een operatie moeten ondergaan, of juist net een operatie achter de rug hebben, het aan niets ontbreekt. Ik maak ze wegwijs, deel koffie en thee uit, zorg ervoor dat de kleding van een patiënt na de operatie op de goede afdeling terecht komt en smeer boterhammen voor patiënten die uit een operatie komen. Ik heb graag mensen om me heen en het geeft me voldoening om mensen te kunnen helpen. De meeste mensen komen wat gespannen naar het ziekenhuis. Ik vind het dan fijn als ik ze een beetje gerust kan stellen. Daarnaast is het prettig om weer collega’s te hebben, ook al is het maar voor één middag in de week.”