9 februari 2021 Winnend abstract radioloog Rogier van Stiphout over robotgestuurde prostaatbiopsie

Rogier van Stiphout is door de Wetenschappelijke Subcommissie van het European Congress of  Radiology 2021 aangewezen als winnaar binnen het onderwerp ‘Urogenitaal’ voor zijn onderzoek over MRI-geleide robotgestuurde prostaatbiopsie.

MRI-geleide robotgestuurde prostaatbiopsie is een techniek waarbij een robot aan de hand van de verkregen coördinaten van de MRI in het meest verdachte gebied weefsel afneemt voor aanvullend onderzoek. Door gebruik te maken van de robot verloopt de hele procedure een stuk sneller, omdat met slechts een paar prikken al voldoende representatief weefsel kan worden weggenomen. De patiënt hoeft daardoor veel korter op de MRI tafel te liggen, minder vaak geprikt te worden en de plaatsbepaling van de tumor is erg nauwkeurig. Lees meer over deze techniek op de website.

Samen met radiologen Frank Raat en Alexander van Gorp, en professor Jelle Barentsz van het Radboudumc heeft Rogier onderzoek gedaan naar de resultaten die behaald zijn onder de eerste 200 patiënten die MRI geleide biopsie ondergingen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de behaalde resultaten overeenkomen met de resultaten van de prostaatbiopten die met de hand zijn afgenomen. Een mooie uitkomst met alleen maar voordelen voor de patiënt!

Mooie waardering
Rogier: “Het was een leuke verrassing dat we deze prijs gewonnen hebben. We zijn hier erg blij mee en het is een mooie waardering voor ons werk. We zijn trots dat we deze techniek in het Laurentius kunnen aanbieden. We lopen voorop in de robottechniek en zijn het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van een robot bij de MRI geleide biopsie. Maar ook internationaal zijn we een van de centra met de meeste ervaring in deze techniek. We krijgen dan ook veel aanvragen van delegaties wereldwijd die bij ons willen komen kijken. Zo is er onlangs zelfs een delegatie van de gerenommeerde Mayo Clinic uit de Verenigde Staten een kijkje in onze keuken komen nemen.”

Op 5 maart mag Rogier zijn onderzoek presenteren op het European Congress of Radiology. Dit is het congres van de European Society of Radiology.

Foto: Radiologen Fank Raat en Rogier van Stiphout met de MRI robot prostaat. Deze foto komt uit het archief en is gemaakt voor de coronacrisis.